Heftruck met Stage V, wat is dat?

Wat is ‘Stage V’?

Stage V is een Europese normering die aangeeft hoeveel emissie de motor in de machine uitstoot. Het gaat dan om de uitstoot van CO, HC, NOx en roetdeeltjes. Wanneer een motor aan de Stage V-normering voldoet, stoot deze dus niet meer emissie uit dan is toegestaan volgens de laatste Europese normen.

De Stage V normering geldt sinds 2019 als nieuwe Europese emissienorm en is van toepassing op machines die niet op de weg worden gebruikt. Daaronder verstaan we dus ook alle interne transportmiddelen, zoals heftrucks. De Europese normen zijn sinds 1997 – toen Stage I werd geïntroduceerd – steeds strenger geworden. Houd hier dus rekening mee als u op zoek bent naar een nieuwe heftruck.

Uiteraard gelden de Stage V normen niet voor elektrisch intern transport. Heftrucks die aangedreven worden door lithium-ion batterijen of loodzuur batterijen stoten sowieso geen emissie uit.

Motor met Stage V stoot minder emissie uit

Een heftruck die voldoet aan de Stage V normen stoot minder emissie uit dan zijn voorgangers. Vooral het aantal roetdeeltjes in de uitgestoten lucht is stukken minder bij deze normering. Vaak moet er naast selective catalytic reduction (SCR) en diesel oxidation catalyst (DOC) een deeltjesfilter geplaatst worden om een motor te laten voldoen aan de Stage V normering. Dit maakt de complete motorgroep behoorlijk omvangrijk. Iets waar machinebouwers even mee hebben geworsteld. De meeste motorbouwers is het uiteindelijk gelukt om de motorgroep zo compact mogelijk te houden, zonder dat dit negatieve invloed heeft op de kracht en betrouwbaarheid van de motor.

Heftruckservice Gemert biedt een brede range aan heftrucks die voldoen aan de Stage V normering. Wij adviseren u graag. Benieuwd welke heftruck het beste bij uw werkzaamheden past? Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs op locatie; Weerijs 21 in Gemert

Elektrische heftruck of Diesel heftruck met Stage V?

Bij de keuze voor een diesel of LPG heftruck moet u voldoen aan de Stage V normen. Bent u zich aan het oriënteren op een meer duurzame heftruck? Wellicht is nu wel het moment om voor een duurzamere oplossing te kiezen, in de vorm van een elektrische heftruck. De ontwikkelingen rondom elektrische heftrucks hebben de laatste jaren niet stilgestaan. Ze doen daarom tegenwoordig qua capaciteit en betrouwbaarheid niet meer onder voor een diesel of LPG exemplaar. Dit in tegenstelling tot beginjaren van elektrisch intern transport toen de elektrische aandrijving nog niet krachtig genoeg was voor het zware werk.

Twee soorten elektrische heftrucks

Heftruck Service Gemert levert twee soorten elektrische heftrucks: een heftruck met loodzuur batterij en varianten met lithium-ion accu. De loodzuur batterij – ook wel tractie accu genoemd – wordt al tientallen jaren gebruikt voor intern transport in gesloten ruimtes. De laatste jaren zijn lithium-ion batterijen in opkomst. Grote producenten blijven de lithium-ion batterijen door ontwikkelen, waardoor ze tegenwoordig een hele stabiele basis voor uw intern transport zijn.

Lithium-ion heftruck batterij versus loodzuur

In vergelijking met een loodzuur accu heeft een lithium-ion batterij twee grote voordelen:

Tussentijds laden kan zonder problemen

Een loodzuur batterij mag maximaal 80% leeg zijn voordat u deze opnieuw mag opladen. Op die manier blijft de batterij zijn capaciteit langer houden. Verder dan 80% leegrijden is echter ook weer niet goed. Dan kan er schade ontstaan aan onderdelen in de accu. Het op- en ontladen van een loodzuur accu luistert dus nogal nauw. Niet elke medewerker is hier in de praktijk altijd even precies in, waardoor de loodzuur batterij sneller verslijt.

Een lithium-ion batterij heeft dit probleem niet. Deze kunt u gewoon tussendoor opladen, tijdens de lunchpauze of als de heftruck even niet gebruikt wordt. Voor de levensduur van de accu maakt dit niet uit.

Accuwater bijvullen hoeft niet

Na iedere laadbeurt moet u het niveau van het accuwater controleren. Dit mag niet te laag en niet te hoog zijn. In beide gevallen ontstaat er anders schade aan de accu. Er zijn automatische vulsystemen die dit voor u doen, maar met een Lithium-ion accu maakt u het uzelf nog makkelijker.

Vraag ons om advies

Heftruck Service Gemert levert zowel heftrucks met Stage V normering als elektrische aandrijving. Wat het beste bij u past, hangt af van uw wensen en de werkzaamheden die u met de heftruck wilt doen. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden en geven u deskundig advies.

Neem contact op

Heeft u vragen?

Neem contact op

Of neem contact op via het contactformulier

Contactformulier

Waarom Heftruck Service Gemert?

Omdat uw werkzaamheden immers gewoon door gaan!

Uniek binnen ons vakgebied:

icon

Service

Innovatief en de beste service, specialisme en expertise!
icon

Tarieven

Zeer concurrerende tarieven tegen de hoogste kwaliteit!
icon

Snelheid

Altijd betrouwbaar accuraat en snel 24 uur per dag!
icon

Kwaliteit

U krijgt de hoogste kwaliteitsgarantie en betrouwbaarheid!
VA Keur
Fedecom
Metaalunie
SBB
Ecabo