Hoe weet u of het vermogen van een heftruck voldoende is?

Als u een heftruck vaak gebruikt is het van belang om te weten wat het vermogen ervan is. Hoeveel is het gewicht dat een heftruck bijvoorbeeld kan tillen en bij welke hefhoogtes? Om het vermogen van een heftruck te controleren, kunt u het lastdiagram bestuderen. Hieronder zullen we verder toelichten hoe u een lastdiagram controleert en waar u nog meer op moet letten.

Wat staat er op een lastdiagram?

De meeste heftrucks hebben een plaatje waar deze lastdiagram op vermeld staat. Op deze lastdiagram staat de hefhoogte in millimeters, het gewicht van de last (vergeet niet de pallet mee te rekenen) en de lastzwaartepunt afstand in millimeters (afstand hiel tot zwaartepunt van de last).

Vaak beschikt een heftruck over digitale assistentie-systemen die de heftruckchauffeur kunnen ondersteunen bij het bepalen van het vermogen.

Wat wordt er bedoelt met lastzwaartepunt afstand?

Het lastzwaartepunt is het middelpunt van het gewicht of zwaarte van de last. Heeft u bijvoorbeeld twee voorwerpen achter elkaar staan, maar is het ene voorwerp 1000 kg en de andere 50 kg? Dan zal het lastzwaartepunt niet in het midden, maar verder naar achter liggen. Het 1000 kg voorwerp drukt zwaarder op de heftruck, waar u naast het vermogen van de heftruck ook rekening mee moet houden. Het is dus de afstand tussen het middelpunt of zwaarte van de last tot aan de hiel van de vork. Bovendien speelt de hefhoogte ook een belangrijke rol in het bepalen van het maximumgewicht. Door uw heftruckchauffeurs op het lastdiagram te wijzen, zorgt u ervoor dat zij veilig te werk kunnen gaan.

 

Hoe zorgt u voor stabiliteit en veiligheid?

Bij een heftruck is het belangrijk om stabiliteit te houden. Haalt u bijvoorbeeld het voorwerp van 500 kg van de heftruck? Dan kan de heftruck al snel onstabiel worden door het voorwerp van 1000 kg die er nog op staat. Hierdoor kunnen er onveilige situaties ontstaan. Het is dus belangrijk om de lastzwaartepunt afstand zo klein mogelijk te houden. Telkens moet de chauffeur het lastdiagram bekijken, om vervolgens de hefhoogte met het gewicht en de lastzwaartepunt afstand te combineren.

 

Wat is het effect van een voorzetapparaat?

Een voorzetapparaat kunt u voor of aan de zijkant van de heftruck plaatsen om de lastzwaartepunt afstand groter te maken. Dit is essentieel om stabiliteit te houden. Er kan hierdoor gewicht van de heftruck worden getild, zonder dat de heftruck naar voren zal kantelen. Beeld u in dat het voorwerp van 500 kg van de heftruck wordt gehaald. Het voorwerp van 1000kg staat nog op dezelfde plek op de heftruck. Doordat de lastzwaartepunt afstand groter wordt, maar het voorzetapparaat deze tegenhoudt, zorgt dit ervoor dat de situatie veilig blijft. Het voorwerp van 1000kg kan vervolgens ook van de heftruck gehaald worden.

Heeft u vragen over het vermogen van een heftruck?

Heeft u vragen over welke capaciteit u nodig heeft voor het kiezen van een heftruck? Wij staan bij Heftruck Service Gemert graag klaar om u te helpen. Door onze jarenlange kennis en expertise kunnen wij u goed adviseren. Wij kunnen uw transportmiddelen onderhouden, service op maat geven en reparaties uitvoeren. Bovendien kunt u bij ons verschillende transportmiddelen kopen of huren. Ook kunt u bij ons terecht voor heftruck verhuur, zijlader verhuur of de verhuur van ander voorzetapparaat. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Heeft u vragen?

Neem contact op

Of neem contact op via het contactformulier

Contactformulier

Waarom Heftruck Service Gemert?

Omdat uw werkzaamheden immers gewoon door gaan!

Uniek binnen ons vakgebied:

icon

Service

Innovatief en de beste service, specialisme en expertise!
icon

Tarieven

Zeer concurrerende tarieven tegen de hoogste kwaliteit!
icon

Snelheid

Altijd betrouwbaar accuraat en snel 24 uur per dag!
icon

Kwaliteit

U krijgt de hoogste kwaliteitsgarantie en betrouwbaarheid!
VA Keur
Fedecom
Metaalunie
SBB
Ecabo