Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een heftruck?

Als u op zoek bent naar de juiste heftruck, dan zijn er verschillende belangrijke aspecten waar u rekening mee moet houden. Een heftruck die perfect aansluit bij uw eisen en de omgeving waarin u werkt, kan de efficiëntie van uw werkzaamheden aanzienlijk verhogen, met voordelen zoals een langere batterijduur en lagere onderhoudskosten. Hier bij Heftruck Service Gemert BV begrijpen we het belang van deze keuze en staan we klaar om u te helpen bij het vinden van de ideale oplossing.

Elektrische heftruck? Of toch een heftruck op diesel of LPG?

Bij Heftruck Service Gemert bieden wij allerlei soorten heftrucks, zijladers, reachtrucks en stapelaars aan die werken op een elektrische motor, diesel en lpg. Elk van deze aandrijvingsopties heeft zijn eigen voordelen en overwegingen, en het is belangrijk om deze goed te begrijpen voordat u een beslissing neemt.

Elektrische heftrucks

Elektrische heftrucks zijn ideaal voor gebruik binnen in magazijnen, distributiecentra en andere overdekte ruimtes waar emissies en geluidsniveaus moeten worden beperkt.

Voordelen van een elektrische heftruck:
Elektrische heftrucks zijn milieuvriendelijker en produceren geen schadelijke uitstoot. Ze zijn geschikt voor gebruik binnen in magazijnen of andere afgesloten ruimtes waar inzet van heftrucks met uitstoot niet toegestaan is. Elektrische heftrucks hebben over het algemeen lagere operationele kosten en vereisen minder onderhoud dan diesel- of LPG-heftrucks.

Nadelen van een elektrische heftruck:
Elektrische heftrucks zijn beschikbaar met tractiebatterij of met lithium-ion batterij. Lithium-ion batterijen maken het mogelijk om de heftruck tussentijds op te laden, maar zijn wel duurder om aan te schaffen. Elektrische heftrucks met tractiebatterij zijn kosteneffectiever, maar vereisen een zorgvuldig laadproces. Fouten kunnen kostbaar zijn en leiden tot vertragingen in het werkproces.

Diesel heftrucks

Dieselheftrucks zijn geschikt voor buiten gebruik, zoals op bouwterreinen, in havenfaciliteiten en in grote opslagplaatsen.

Voordelen van een diesel heftruck:
Dieselheftrucks hebben doorgaans een hoger vermogen en kunnen zwaardere lasten tillen dan elektrische heftrucks. Ze hebben een langere levensduur en kunnen worden gebruikt in ruwere buitenomgevingen.

Nadelen van een diesel heftruck:
Dieselheftrucks produceren uitlaatgassen en zijn daarom niet geschikt voor gebruik binnen in afgesloten ruimtes. Ze hebben hogere operationele kosten vanwege brandstofverbruik en onderhoud.

LPG-heftrucks

LPG-heftrucks zijn geschikt voor gebruik in zowel binnen- als buitenomgevingen waar zware lasten moeten worden verplaatst, zoals magazijnen, fabrieken en bouwplaatsen.

Voordelen van een LPG heftruck:
LPG-heftrucks combineren de kracht van dieselheftrucks met schonere emissies dan dieselmodellen. Ze hebben een langere gebruiksduur dan elektrische heftrucks en kunnen binnen en buiten worden gebruikt.

Nadelen van een LPG heftruck:
LPG-heftrucks produceren nog steeds uitlaatgassen en vereisen goede ventilatie bij gebruik binnen. Ze hebben ook hogere operationele kosten in vergelijking met elektrische heftrucks.

Welke hefcapaciteit heeft u nodig?

Bij het kiezen van een heftruck is het belangrijk om te weten welke hefcapaciteit het beste past bij uw bedrijf. Naast de keuze voor de aandrijving is dit een fundamentele overweging. De hefcapaciteit geeft aan hoeveel gewicht de heftruck kan tillen en verplaatsen. Het is van belang om een balans te vinden: een te lage capaciteit kan leiden tot inefficiëntie en onveilige werkomstandigheden, terwijl een te hoge capaciteit onnodige kosten met zich meebrengt.

Om de juiste hefcapaciteit te bepalen, moet u verschillende factoren in overweging nemen:

  • Analyseer de typische ladingen die de heftruck zal verplaatsen en bepaal het maximale gewicht dat regelmatig wordt getild.
  • Zorg voor veiligheid door te kiezen voor een heftruck met een capaciteit die ruim boven het maximale gewicht van de ladingen ligt.
  • Een passende hefcapaciteit draagt bij aan de efficiëntie van operationele taken en minimaliseert vertragingen.
  • Anticipeer op toekomstige groei en veranderingen in ladingen om een heftruck te kiezen die ook op de lange termijn aan uw behoeften voldoet.

Door deze factoren zorgvuldig te evalueren, kunt u de optimale hefcapaciteit bepalen om veilig en efficiënt werken te waarborgen, rekening houdend met toekomstige behoeften en groei.

Analyseer welke vorken uw heftruck nodig heeft

Bij de aanschaf van een heftruck is het belangrijk om ook de vorken van het voertuig in overweging te nemen. Om te bepalen welke vorken het meest geschikt zijn voor uw nieuwe heftruck, moet uw bedrijf verschillende factoren overwegen. Door deze factoren zorgvuldig te evalueren en te overwegen, kan uw bedrijf de optimale vorken selecteren om veilig en efficiënt werken te waarborgen, zonder onnodige complicaties of risico’s.

Analyseer allereerst de typische ladingen die de heftruck zal verplaatsen. Bepaal de lengte, breedte en dikte van de ladingen, evenals hun vorm en structuur. Kies vorken die geschikt zijn voor het hanteren van deze specifieke ladingen.

Zorg er ook voor dat de vorken de maximale gewichtscapaciteit van de heftruck aankunnen en een veilige marge bieden om overbelasting te voorkomen. Selecteer vorken die gemaakt zijn van duurzaam materiaal, zoals staal, om bestand te zijn tegen zware belastingen en langdurig gebruik. Controleer ook de constructiekwaliteit en lasnaden voor extra stevigheid en betrouwbaarheid.

Pas de lengte en breedte van de vorken aan op de grootte van de ladingen en de beschikbare ruimte in uw magazijn of opslagfaciliteit. Te lange of te brede vorken kunnen manoeuvreerbaarheid belemmeren en het risico op schade vergroten. En kies vorken met een compatibel bevestigingssysteem dat past bij de heftruck. Controleer daarnaast of het bevestigingssysteem veilig en eenvoudig te gebruiken is voor uw medewerkers.

Bepaal het type mast voor uw heftruck

De hoogte van de mast is een andere belangrijke factor om te overwegen bij de aanschaf van een heftruck, vooral als uw werkzaamheden op verschillende hoogtes plaatsvinden. Er zijn diverse soorten masten beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen en toepassingen. Vrijstaande masten zijn bijvoorbeeld geschikt voor algemeen gebruik, terwijl gestuurde masten meer flexibiliteit bieden bij het manoeuvreren in krappe ruimtes. Daarnaast zijn er ook meerdelige masten die het mogelijk maken om lasten op grote hoogtes te tillen.

Het is belangrijk om een mast te kiezen die geschikt is voor de hoogte waarop u moet werken, om zo efficiëntie en veiligheid te waarborgen. Een juist gekozen masthoogte draagt bij aan een stabiele en veilige werking van de heftruck. Dit vermindert het risico op ongevallen en schade aan goederen en infrastructuur.

Daarnaast biedt een mast van de juiste hoogte ook operationele voordelen. Het stelt uw medewerkers in staat om goederen snel en gemakkelijk op de gewenste hoogte te brengen, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de doorlooptijden worden verkort. Bovendien kan een goed gekozen masthoogte het laden en lossen van vrachtwagens efficiënter maken, wat resulteert in een soepeler logistiek proces.

Bekijk welke draaicirkel geschikt is voor uw heftruck

Een optimale draaicirkel draagt bij aan de wendbaarheid van de heftruck en maakt het mogelijk om gemakkelijk te manoeuvreren door smalle gangpaden en krappe ruimtes. Bij het bepalen van de ideale draaicirkel zijn verschillende factoren van belang. Zo is het van belang dat de heftruck geschikt is voor de beschikbare ruimte binnen uw magazijn of werkterrein. Afhankelijk van de grootte en lay-out van de ruimte, kan een heftruck met een kleinere draaicirkel geschikter zijn voor krappe ruimtes, terwijl een grotere draaicirkel beter past bij open terreinen.

De draaicirkel van een heftruck bepaalt direct hoe gemakkelijk de heftruck zich kan verplaatsen en manoeuvreren. Een heftruck met een optimale draaicirkel kan efficiënter omgaan met obstakels en nauwkeurige bochten maken, wat bijdraagt aan een vlot verloop van de werkzaamheden. Een passende draaicirkel is daarnaast van belang om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Een heftruck met een geschikte draaicirkel vermindert het risico op ongevallen, zoals botsingen met andere voertuigen of vastlopen in nauwe ruimtes.

Een heftruck met een optimale draaicirkel draagt bij aan een efficiënter werkproces. Kortere draaicirkels stellen uw medewerkers in staat om snel te manoeuvreren, wat resulteert in een verbeterde doorstroming van goederen en een hogere productiviteit.

Advies nodig bij het kiezen van een nieuwe heftruck?

Door rekening te houden met deze factoren kunt u een heftruck kiezen die perfect aansluit bij de behoeften van uw bedrijf en zorgt voor veilig en efficiënt intern transport. Heftruck Service Gemert BV staat klaar om u te assisteren bij het vinden van de juiste heftruck. Wij bieden heftrucks in de verkoop, lease en verhuur en biedt tevens ondersteuning op het gebied van onderhoud, reparaties en keuringen.

Heeft u vragen?

Neem contact op

Of neem contact op via het contactformulier

Contactformulier

Waarom Heftruck Service Gemert?

Omdat uw werkzaamheden immers gewoon door gaan!

Uniek binnen ons vakgebied:

icon

Service

Innovatief en de beste service, specialisme en expertise!
icon

Tarieven

Zeer concurrerende tarieven tegen de hoogste kwaliteit!
icon

Snelheid

Altijd betrouwbaar accuraat en snel 24 uur per dag!
icon

Kwaliteit

U krijgt de hoogste kwaliteitsgarantie en betrouwbaarheid!
VA Keur
Fedecom
Metaalunie
SBB
Ecabo