Welke heftruck banden zijn geschikt voor mijn heftruck?

Er zijn allerlei onderdelen aan een heftruck zijn die cruciaal zijn om de heftruck zijn werk te laten doen. Goede heftruckbanden horen daar natuurlijk ook bij. Er is een verscheidenheid aan verschillende soorten heftruckbanden op de markt. Voor u lijken de verschillende banden waarschijnlijk allemaal op elkaar: zwart en van rubber. Het is daarom verleidelijk om simpelweg voor de goedkoopste te kiezen. Toch kan dit uiteindelijk u duur komen te staan. Het kiezen voor de juiste heftruck banden is namelijk essentieel voor een goede werking van uw heftruck en een lange levensduur van de banden. De omgevingstemperatuur, rijafstanden, gebruiksfrequentie, gewicht van truck en lading en structuur van de vloer bepalen welke heftruck banden geschikt zijn voor uw heftruck.

Volrubberen banden

De meest gebruikte band voor (vork)heftrucks is een volrubberband. Deze wordt ook wel een super-elastic (SE) band genoemd. Volrubberbanden zijn opgebouwd uit drie lagen rubber, ook wel compounds genoemd, die de rolweerstand, veerkracht en rijeigenschappen bepalen. Als de banden niet zijn afgestemd op de truck, leidt dit tot een te hoge weerstand en uiteindelijk hogere kosten.

Het grote voordeel van volrubber banden is dat deze niet lek kunnen raken. Bovendien hebben de banden, indien deze juist gebruikt worden, relatief weinig onderhoud nodig. Het grote nadeel van volrubber banden is echter dat ze erg gevoelig zijn voor warmte. Als uw heftruck hoge snelheden of lange afstanden moet rijden of een zware lading heeft, kan de kwaliteit van de band beschadigd raken door vulkanisatie of zelfs ontploffen. Er worden roestdeeltjes toegevoegd aan de band om dit proces enigszins te kunnen voorkomen. Toch raden we aan om volrubber banden niet te gebruiken als u structuur lange afstanden rijdt met uw heftruck of harder dan 25 km/h.

Non-marking banden

Normaal gesproken wordt er dus roet toegevoegd aan volrubber banden om de warmte beter te kunnen verwerken. Het nadeel hiervan is dat er zwarte strepen op de vloer kunnen achterblijven. In sommige sectoren of bedrijven, bijvoorbeeld in de voedingsindustrie waar strenge hygiƫnische eisen gelden, is dit niet gewenst. Daarom kan er gekozen worden voor non-marking banden. Hier wordt de roet vervangen door krijt waardoor de banden een witte of gelige kleur krijgen.

Luchtbanden

Wanneer de heftruckbanden dus juist wel warmtebestendig moeten zijn, bijvoorbeeld bij hoge snelheden, lange afstanden of zware belading, raden we aan om naar een andere soort band te kijken. Een optie is dan om voor een luchtband te kiezen.

Naast de warmtebestendigheid is het grote voordeel van een luchtband het comfort die deze biedt. Door de luchtkamer geeft deze band de beste schokdemping. Dit is prettig op bijvoorbeeld oneffen terreinen. Het voorkomt beschadiging aan de truck of lading en is bovendien beter voor de gezondheid van de bestuurder. Het grote nadeel is weer dat deze band wel lek kan gaan, waardoor reparaties wellicht vaker nodig zullen zijn.

Massieve banden

Deze banden worden ook wel cushionbanden benoemd. Deze banden zijn geschikt voor langzaam rijdende interne transportmiddelen op vlakke en harde bedrijfsvloeren. Massieve banden worden gebruikt bij zware toepassingen. Omdat ze volledig van rubber zijn gemaakt, kunnen ook massieve banden niet lek gaan. Het grote nadeel is echter de schokdemping, dit bieden ze niet of nauwelijks.

Met of zonder profiel?

Voor heftrucks die alleen binnen op een droge, harde en effen vloer rijden, is een profiel in principe niet noodzakelijk. In de praktijk zien we alleen vaak dat een heftruck regelmatig binnen en buiten gebruikt wordt of dat de binnenvloer niet altijd droog en egaal is. Daarom wordt in de praktijk vaker een band met profiel gebruikt. Het profiel biedt meer grip op een losse ondergrond en voorkomt glijden op een natte vloer.

Advies nodig over heftruck banden?

De juiste bandenkeuze voor uw heftruck bespaart veel tijd, geld en onnodige stilstand van de machine. Heeft u advies nodig rondom de beste keuze voor uw situatie? Heftruck Service Gemert helpt u graag verder. Wij hebben een eigen industriebanden pers, waardoor we u snel van nieuwe banden kunnen voorzien. Daarnaast kunt u ook bij ons terecht voor andere heftruck onderdelen, heftruck verkoop of heftruck verhuur.

Heeft u vragen?

Neem contact op

Of neem contact op via het contactformulier

Contactformulier

Waarom Heftruck Service Gemert?

Omdat uw werkzaamheden immers gewoon door gaan!

Uniek binnen ons vakgebied:

icon

Service

Innovatief en de beste service, specialisme en expertise!
icon

Tarieven

Zeer concurrerende tarieven tegen de hoogste kwaliteit!
icon

Snelheid

Altijd betrouwbaar accuraat en snel 24 uur per dag!
icon

Kwaliteit

U krijgt de hoogste kwaliteitsgarantie en betrouwbaarheid!
VA Keur
Fedecom
Metaalunie
SBB
Ecabo